Page title

Živnostníci a SZČO: Sociálna poisťovňa zverejnila kalkulačku na informatívny výpočet poistného od 1. júla 2023

Sociálna  poisťovňa pripravila na svojej webovej stránke kalkulačku pre informatívny výpočet poistného pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) od 1. júla 2023. Podľa nej živnostníci a ostatné SZČO zistia, či im vznikne od 1. júla 2023 (resp. od 1. októbra 2023) povinnosť platiť poistné na sociálne poistenie a zároveň si môžu vypočítať aj jeho výšku.

Do kalkulačky SZČO najprv vloží údaj o príjmoch z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti (príjmy bez odpočítania výdavkov). Kalkulačka po kliknutí na Vypočítaj oznámi, či SZČO k 1. júlu 2023 (resp. k 1. októbru 2023) vzniklo alebo naďalej trvá povinné nemocenské a dôchodkové poistenie, alebo jej poistenie zaniklo. V prípade, že je SZČO povinná platiť poistné, pokračuje v jeho výpočte po kliknutí na Vypočítaj vymeriavací základ. Následne postupuje tak, ako ho vedie kalkulačka v návode. V prípade, že SZČO pozná svoj vymeriavací základ, môže do kalkulačky zadať iba tento údaj. Po kliknutí na Vypočítaj kalkulačka vyráta poistné na sociálne poistenie.

Kalkulačka sa nachádza na webe Sociálnej poisťovne: Kalkulačka na informatívny výpočet poistného pre SZČO od 1. júla 2023.

Výpočet v kalkulačke je informatívny. Sociálna poisťovňa bude do 21. júla 2023 písomne informovať SZČO o zmene v ich poistení – teda o vzniku, zániku alebo pokračovaní povinnosti platiť poistné. Prvú platbu za júl 2023 je potrebné uhradiť do 8. augusta 2023. Sociálna poisťovňa bude následne v októbri podobne informovať aj tie SZČO, ktoré mali predĺženú lehotu na podanie daňového priznania.